Taknemmelighed

Noget af det vigtigste, jeg har lært gennem min tro, er at blive bedre til at opdyrke taknemmelig­heden.

Det lyder måske forkert, at taknemmeligheden skal opdyrkes. Måske det minder om forældre, der siger ”Det hedder ikke ‘ja’, det hedder ‘ja tak’”. Men det handler ikke om blot at lære at sige ‘tak’, men om at flytte fokus hen til det, der kan fylde en med taknemmelighed. Her tænker jeg ikke på den slags hjernevask, der forsøger at få os til at tænke positivt og vil overbevise os om, at vi bør være taknemmelige. Det er klart, at der er dage, hvor der ikke er grund til stor taknemmelighed.

Jeg oplever dog, at mit sind er indstillet på en slags grundfølelse af utilfredshed. Når jeg samler mig selv om aftenen, er det ofte med en følelse af træthed, mislykkethed eller utilstrækkelighed. Det svarer lidt til mediebilledets gengivelse af virkeligheden: I det store hele står det utrolig dårligt til på jorden.

Men det er her, at det hjælper mig at flytte fokus. Ved dagens afslutning ligger det lige som i kortene, at det har været en dårlig dag, uden at jeg nødvendigvis har noget konkret at begrunde det med. Gennemgår jeg så dagens løb, støder jeg ind på den ene glædelige oplevelse efter den anden.

Det løfter sindet, og i mig giver det også anledning til at løfte blikket mod Gud. For jeg ser de positive oplevelser som havende en afsender. Den smukke solopgang, det varmende smil, den dejlige middag, alt sammen er mig givet, for at jeg kan glæde mig over livet. Det er ikke svært at få øje på de glædelige ting, men man skal lige minde sig selv om at åbne øjnene for dem.

Så et godt råd er at afslutte dagen med at tænke på 4-5 gode ting fra dagens løb. Efter det er det ofte let at følge Pauli anbefaling til menigheden i Kolossæ: ”… vær taknemlige … syng med tak i jeres hjerte til Gud … sig Gud Fader tak” (Kol 3,15-17).

One thought on “Taknemmelighed

  1. Hej Daniel, strålende ide! Godt at du nu kan dele dine tanker bredere ud. Glæder mig til et indlæg om “håb”. Jeg har meget at være taknemmelig for og siger gerne tak. Det er faktisk opløftende at sige tak – hvis jeg mener det. Med de bedste hilsener og tak for et godt initiativ! /Carsten.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s