Er jeg også uhyggelig, Kathrine Lilleør?

Dette indlæg er en reaktion på indlægget ”Paven, Trump – og kvinderne” på Kathrine Lilleørs blog på berlingske d. 12. februar.

Er jeg også uhyggelig, Kathrine Lilleør?

Fra kirkespiret i Sankt Pauls Kirke i Nyboder kan du se over til Sankt Ansgars Kirke i Bredgade, hvor jeg er præst. Herfra taler jeg ofte imod abort og glæder mig over pave Frans’ ytringer mod selv samme tragiske indgreb. Det gør mig vist i dine øjne til kvindehader og religiøs fanatiker.

Jeg har ingen ambition om at overbevise dig om, at den fri abort er en dårlig idé. Men måske kan jeg få dig til at anse abortmodstandere som andet end fundamentalister, kvindeundertrykkere, ekstreme religiøse og despotiske frelserskikkelser. Disse udtryk er en del af det skyts du fyrer af i dit indlæg d. 12. februar.

En ting er, at du lægger paven ord i munden, fordi du har læst en fordrejet notits på nettet. Den fejl kan vi alle begå. Se dine citater af paven efter og du vil opdage, at du har begået denne fejl*.

Men at du uden videre drager en slutning mellem at være imod abort og at hade kvinder, det er lige godt uhyggeligt! Jeg ved godt, at det er bekvemt at betragte dem, man er uenige med som onde, følelseskolde, hævngerrige monstre. Men det bidrager til en polarisering, som gør, at man ikke stopper op og lytter til modpartens budskab.

Sæt nu at paven ikke blot er en beregnende magtudøver, der brænder efter at begrænse kvinders frihed. Sæt nu at paven qua sin gudstro har en overbevisning om, at alt menneskeligt liv, fra undfangelse til naturlig død, er værdifuldt og skal modtages med respekt og kærlighed. Sæt nu, at paven sagtens kan forstå hvor ulykkelig og skrøbelig en situation det kan være for en kvinde at blive ufrivilligt gravid. Sæt nu at paven vægter retten til at fødes højere end kvindens ret til at bestemme over fosteret, fordi det er logisk at betragte et foster som et individ, der ikke blot er en del af kvindens krop, men som genetisk har sin egen identitet.

Sæt nu at paven, jeg og mange andre tænker sådan. Så kan du mene at vi tager fejl, men du kan da ikke mene, at vores modstand mod abort grunder i had eller lyst til at undertrykke kvinder? Kom ned fra kirkespiret og mød dine modstandere uden at gøre dem til fjender. Med dit engage­ment og din energi gør du mere gavn med saglig argumentation end med overfladisk dæmonisering.

Jeg beklager, hvis du har oplevet abortmodstandere, der dæmoniserer tilhængere af fri abort som koldblodige mordere. Jeg selv ser jer som velmenende medmennesker, der begår en dramatisk fejl, men jeg tror, at der er noget at hente, hvis ildsjæle på hver side af holdningsskalaen kan mødes og være i dialog i stedet for at udråbe hinanden til skurke. Hos os alle er vel ønsket om at mødre og børn skal have de bedst mulige kår. Det er da et godt udgangspunkt for mulige fremskridt.

Så kritiser os gerne hvis kvinder, der vælger abort, oplever at blive lagt for had, eller hvis kvinder, der vælger at beholde barnet, ikke får den nødvendige støtte. Hold os gerne op på al den dobbeltmoral, der kan findes blandt katolikker og andre kristne, der forsvarer ufødt liv. Det motiverer os til at forbedre os. Men misforstå ikke vores holdninger som udtryk for had. Så vil du opdage, at vi ikke er så uhyggelige, og du vil måske opdage sider af Trump, som bør skræmme mere end hans abortmodstand.

* Lilleør beskylder pave Frans for at sammenligne Trump med Hitler i en argentinsk avis. Det har han aldrig gjort. Citaterne hun kommer med er fra et interview i den spanske El País d. 22. januar 2017, men her taler pave Frans om Hitler i en anden sammenhæng, og adspurgt om hans mening om Trump, siger paven ”I think we must wait and see. I don’t like to get ahead of myself, nor to judge people prematurely. We will see how he acts, what he does, and then I will form an opinion”. Paven trækker altså ikke ”Hitler-kortet” over for Trump. Hele interviewet kan læses på engelsk her. http://elpais.com/elpais/2017/01/21/inenglish/1485026427_223988.html
Det er også langt ude at påstå, at pave Frans har blandet sig i den amerikanske valgkamp. Ud over en kommentar om Trumps mur mod Mexico, som paven gav i februar 2016 på et fly på vej hjem fra Mexico, har paven været helt tavs omkring det amerikanske valg og præsidentkandidaterne.
Jeg kan selvfølgelig have overset et pavecitat, men det vil overraske mig, hvis Lilleør kan fremvise et citat, der retfærdiggør hendes påstand om at pave Frans og Trump ”mener sig særlig kaldede til med Gud som rygstød at modarbejde hinanden og deres modstandere”.

2 thoughts on “Er jeg også uhyggelig, Kathrine Lilleør?

  1. Kære Daniel, jeg håber du anmoder berlingske om at antage dit svar til Kathrine Lilleør..
    Du er fantastisk god.
    Det er symptomatisk for nogle medlemmer af statskirken at de kun kan markere sig selv ved at angribe paven og den katolske kirke. På denne måde forsøger de at retfærdiggøre deres
    holdninger m.m.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s